Pod koniec listopada w południowo-wschodniej części Burgundi (centralna Francja) między Lyonem i Macon obchodzi się Tradycyjnie święto młodego wina zwanego Beaujolais Nouveau. Choć zwyczaj picia młodego wina w regionie Beaujolais istniał od dawna, globalne święto związane z tym winem istnieje dopiero od 1985 roku. Co roku otwiera się tysiące butelek aby cieszyć się jego owocowo kwaskowym lekkim aromatem
W tym rokuczłonkowie SP TRAMP dołączyli do grona świętujących i zapoznali się nie tylko z młodym francuskim winem ale także wspaniałą kuchnią francuską.
Ucztę przygotowywał cały dzień Therri – prawdziwy francuski kucharz. Gdy wieczorem spotkaliśmy się na małej sali w Domu Kultury zastaliśmy cały stół zastawiony przystawkami, które cieszył nie tylko podniebienie ale także oko. Pokosztować mogliśmy wspaniałych sałatek z łososia i kurczaka, grzanek z tapenandą, wędlin suszonych i tatr z różnymi dodatkami. Hitem wieczoru okazały się małże w sosie z serem Roquefort . Na deser nie zabrakło francuskich serów, które idealnie harmonizowały z młody winem.
Pani Elżbieta przybliżała nam zwyczaje panujące we Francji i opowiadała różne ciekawostki związane z kuchnią francuską
Przez cały wieczór towarzyszyła nam muzyka francuska przy ktorej bawilismy sie do rana.
À bientôt! za rok.